Чакам, но нищо не се случва: близо три години след

...
 Чакам, но нищо не се случва: близо три години след
Коментари Харесай

В Германия мигрантите са изгубени в бюрокрацията

  " Чакам, само че нищо не се случва ": близо три години след идването си в Берлин, младият иракчанин Зайд ал Ахмад още не знае дали ще може да остане трайно в Германия. Сблъскал се с една претрупана от каузи администрация, той се пробва да се интегрира, написа Франс Прес, представен от Българска телеграфна агенция.
" Стресиращо е, не съумявам да пребивавам умерено ", споделя пред Франс прес младият мъж, който приказва на добър немски език с арабски акцент. Зайд ал Ахмад, на 23 година, е един от стотиците хиляди мигранти в Германия, чиито каузи чакат две или три години след идването им в дебрите на администрацията, натоварена неимоверно след решението на Ангела Меркел от 4 септември 2015 година да отвори границите на страната за претендентите за леговище.

Получил през декември 2016 година отвод на молбата си от Службата за бежанците, на която внезапно се наложи да обработва повече от един милион нови каузи през 2015 и 2016 година, иракчанинът подава през януари 2017 година тъжба в съда против това решение.

Оттогава насетне той е в очакване берлинският съд да се произнесе по разногласието.

Германските съдилища са затрупани с огромен брой тъжби от намиращи се в същото състояние мигранти или от такива, които са получили позволение за стеснен едногодишен престой, макар че вероятността е огромна жалбите им просто да бъдат отхвърлени и да стартира процедура по експулсиране.

Случаят в Кемниц

Такъв е казусът и в Кемниц, където крайната десница стачкува против чужденците от повече от седмица след убийството с хладно оръжие на немец. Във връзка с това ликвидиране беше задържан млад иракски претендент за леговище, чиято молба е била отхвърлена и той е трябвало да бъде върнат в България, откъдето е влезнал в Европа.

Администрацията обаче не го сторила в точния момент и делото му е трябвало да започва изначало.

В края на 2017 година 320 000 тъжби са чакали да бъдат прегледани от съдилищата, което е четири пъти повече спрямо 2016 година

В Берлин " близо две трети от към момента необработените процедури в административния съд са свързани с правото на леговище ", показват от съда.

Освен това ниското качество на някои от постановените след мигрантския напор решения на Службата за бежанците постоянно стават обект на рецензия. " Ангажирани бяха хора, които не имат квалификацията " за деликатната задача да вземат решение човешки ориси, споделя със страдание депутатката от " Зелените " Филиз Полат.

В резултат, повече от половината (56,5 процента) от решенията на Службата за бежанците доведоха до тъжби пред съдилищата през първото шестмесечие на тази година.

Докато чакат съдиите да прегледат делата им, мигрантите имат право краткотрайно да останат в Германия. " На всеки три или шест месеца би трябвало да възобновявам разрешителното си за престой, мъчно е да се живее с такива къси периоди ", недоволства Зайд ал Ахмад.

Преодоляване на трудностите

Всекидневието му постоянно е обвързвано с превъзмогване на трудности и ограничавания при намирането на квартира, работа или обучение.

От две години той живее в къща, където споделя стая с повърхност по-малко от 20 квадратни метра с други двама бежанци. Кухнята на етажа е обща. В квартирата стават " дребни обири от шкафовете, има проблеми с цигарите, проблематични обстановки със съквартирантите и се подвига доста звук ".

Зайд ал Ахмад не храни вяра да откри апартамент, защото няма позволение за дълготраен престой. " Трябва да имам минимум едногодишно позволение за престой, с цел да се сдобия с документите, които изискват наемодателите ", акцентира той.

Този млад обожател на футбола, чиято прическа имитира тази на Мохамед Салах, мечтае да получи обучение на болногледач - една много търсена специалност в Германия, която не разполага с задоволително работна ръка в този бранш.

По тази причина той прави опити да му бъде прието образованието, с което разполага. Това ще му разреши да продължи с ученето, до момента в който работи през нощта и през уикенда като разносвач на храна в намиращо се на влаков перон заведение, което предлага капучино и лате макиато.

Около 290 000 бежанци към този момент са си намерили работа, твърди Службата по заетостта, а броят измежду тях на подвластните от държавни помощи е намалял с 36 % сред 2016 и 2017 година

" Когато дойдох в Германия, нямах ни най-малка визия какво ме чака, желаех просто да избягам от Ирак. Днес обаче знам, че бъдещето ми е тук ", споделя с усмивка младият мъж.

/БТА/ 
По публикацията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Магдалена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР